Rattenziekte vastgesteld bij een hond in Berlare

Leptospirose of rattenziekte wordt veroorzaakt door de Leptospira-bacterie. Deze bacteriesoort heeft veel verschillende varianten. 
OPGELET: Rattenziekte is ook besmettelijk voor de mens!🤒
😷Hoe kan je dier besmet worden?
Besmette dieren (waaronder zeker ratten of muizen, maar ook honden), zullen de bacterie uitscheiden via de urine. Deze bacterie kan lang overleven in een vochtig milieu, zoals plassen, modder, sloten, vijvers,… Als je dier in besmet water zwemt of loopt, kan de bacterie via wondjes in de huid of via de slijmvliezen het lichaam binnendringen. Ook direct contact door een bijtwonde van een rat of het eten van een kadaver kan een infectie veroorzaken.

🌡Welke symptomen kunnen optreden?
Niet elk besmet dier zal symptomen vertonen. Deze kunnen wel de bacterie uitscheiden en zo een bron van besmetting zijn voor andere dieren en mensen. De symptomen die kunnen optreden zijn eerder vaag, en kunnen verschillen naargelang welk orgaan aangetast is (lever, nieren, maag, darmen,..).
- koorts
- sloomheid
- verminderde eetlust
- braken en diarree
- stijfheid, manken, gewrichtsproblemen
- veel drinken en veel plassen
- gele slijmvliezen

❗️Wat kan je doen om besmetting te vermijden?
🌊Vermijd beken/plassen/vijvers/modder.
🐀Vermijd rechtstreeks contact met ratten of kadavers
💉 Vaccineer je hond! Tegen 4 (meest voorkomende) varianten van de Leptospira-bacterie bestaat een vaccin. Deze zit meestal inbegrepen in de jaarlijkse vaccinatie voor je hond. Tegen de variant in Berlare is echter geen vaccin voorhanden.

📣Heeft uw dier deze symptomen en heeft hij recentelijk in modder/sloten/vijver/plassen gelopen of gespeeld, neem dan zeker contact op met uw dierenarts!